keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Vimpasta sulkavaan

Vanhankaupunginkosken suvanto on toukokuussa varma vimpa paikka. Menin kahden ulkomaan kieltä puhuvan väliin onkee uittamaan ja eka uitolla tärppäsi. Vetäsi ihan vimpan kokoisen kalan ylös ja sitten ihmettelemään etteihän tämä vimpa olekkaan vaan säyne. Ja kaksi kiiskeäkin tuli ongittua. Sitten molemmin puolin vetästiin vimpat ja minunkin ongen koho sukelteli ja vetäisin vimpan ylös. Sitten itäväylää pitkin kohti uusia fongoja.
Ajattelin onkia samalla reissulla seipistä elämän pinnan. Ojalle saavuttua sainkin pari hailakka silmäistä särkeä, ajattelin silmien vaaleuden johtuvan savisesta vedestä. En ole koskaan aikaisemmin seipiä nähnyt luonnossa. Eikä tullut otettua kaloja talteenkaan.. Myöhemmin sain särkiä joilla oli tosi punaiset silmät ja salakoita. Menikö seipi pinna sivu suun. On minulta joskus aikaisemmin mennyt lahna ja pasurikin sekaisin. Kaksi kolmi-piikkiä pelasti vähän tilannetta. Tässä meni sen verran aikaa että jätän muutaman paikan kesäksi. Ja 3-tietä pitkin herralankoskelle.
Siinä oli eräs paikallinen vuosien varrella tutuksi tullut perhomies kalastamassa ja kuulumisten jälkeen puhe kääntyy sulkavaan ja kertookin saaneen niitä kymmenkunta tänä keväänä muun kalastuksen sivussa varsinkin lämpimällä kelillä ja nyt oli lämmintä..
 Sitaisen virvelin siiman päähän liitsin. Pikkunen liitsi on hyvä peli, sillä olen saanut monipuolisesti kaloja salakasta haukeen ja sulkavia. Aluksi saan muutaman lahnan särjen ja salakan. Liitsin heitto kuvassa olevaan paikkaan tuottaa kunnon tärpin ja ul-virvelillä joutuu taistelemaan että saa rantautettua ison sulkavan mikä oli siitä isosta selkäevästä kiinni. Voi harmi, mutta rapatessahan roiskuu. Uusi heitto samaan paikkaan tuottaa toisen tärpin ja tämä sulkava oli suusta kiinni. Nyt on tämä mies ansainnut nokipannukahvit.. Kaksi tuntia myöhemmin kokeilen samaa paikkaa uudestaan ilman tärppiä, sulkavat varmaankin uineet toiseen paikkaan.
Lopuksi sidon perhon siiman päähän ja paino siimaan. Tästäkös kalat riemastuu ja ensimmäinen virveli sorva on tosi asia. Näyttää särki kalat tykkäävän pikkasista perhoista.Kumpaakos tää on virvelointiä vai perhostelua.. Sitten 9-tie kutsuu keski-suomeen päin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti