torstai 6. heinäkuuta 2017

Onki bongaukset heinäkuu 2017

Törö seipi turpa ja kivisimppu
Saimaankanavalle mennessä vilkku oikeelle ja sitten vasemmalle ja siitä löytyy erittäin rauhallinen virtapaikka. kuuluu vain käen kukuntaa ja peipposen laulu ja kävi siinä 3 karhua örisemässä. Rupean onkimaan, töröjä tulee muutama, pienin 12cm ja tässä suurin 14,5 cm.
Samasta paikasta saan myös seipin.
Turpakin tuli, mutta ensmmäiseltä saan turpiin, koukkua irrottaessa luiskahtaa sormen välistä takaisin. Toista turpa joutuu onkimaan tosissaan, mutta saan senkin lopulta kamaran eteen.
Kävin yöllä lirkillä ja saan kivisimpun. Ja sitten saimaankanavalle.
Kanavalla aikomus oli bongata miekkasärki ja valköevätörö. Niitten suhteen saalis oli tasan nolla, mutta salakka saalis sitäkin parempi. Parantelin salakka ennätystä päivän aikaan parikin kertaa 18 senttiin. Sitten ajelin pojan luo valkeakoskelle.

Suutari ankerias ja piikkimonni
Suutaria menin onkimaan tampereen suunnalle. Vettä vihmoo ja tuulee pohjoisesta, tuleekohan tästä mitään. Tunnin onkimisilla saan ensimmäisen suutarin 45 senttisen. Tuntia muohenmin tulee toinen vähän pienempi. Pakkaan ongen reppuun ja lomalainen lähtee nukkumaan.
Ankeriasta olisin mennyt onkimaan hämeenlinna kupeelle, mutta siinä on festivaalit, enkä pääse alueelle, joudun menemään varapaikkan kirstulansalmeen. Viritän onget pyyntii. Ai että tuulee kovasti hattulanselän yli siihen rantaan, pistän repusta lisää vaatetta päälle, sitten haen autosta lisää vaatetta. Saan muutaman pasurin ja lahnan. Yhden maissa lopetelen ja kelaan onget pois, Kun rupeen toista onkee kelaamaan niin sieltä tulee siimaa pitkin sellanen sähköisku että tajuan heti että ankerias se on. 85 senttin pääsee takaisin kasvamaan. ai että tekee hyvää.


Elämänpinnan piikimonnista ongin  muutama vuosi sitten lopen hankalammista. Nyt menin siihen keskimmäiselle lammelle. Puolen tunnin kohdalla tärppää ensimmäinen. Piikkimonnista vuosipinna ja mukavasti uusi ennätys 20 cm.

Kymmenpiikki
Reissu on nyt edennyt helsinkiin ja tässä on paivä aikaa. Menen niemenmäen lammen puron lirulle ja toisella nostolla saan kymmenpiikin. Nyt on vuosi pinnat mukavasti 30.ssä tästä on hyvä sitten syksyllä jatkaa. Seuraava rasti on helsinki-vantaa T2, siitä bankokkiin ja sieltä banphaihin vaimon talon tupaantuliaisiin.

4 kommenttia:

  1. Oletko muuten koskaan kokeillut toutaimen pintakalastusta? Poppereilla, walkeilla ym. killuttimilla kun uittelee kivien ympäristöt ja virranreunat voi saada todella upeita tärppejä.
    Tältä vuodelta olet jo toutainpinnan saanut mutta ensi vuodelle voisit hommata sen kalan kuvailemallani tavalla.
    Hyvä aika toutaimen pintakalastukseen on heinäkuu. Toukokuussa kutuaikaan ne ei kokemukseni mukaan ota pinturiin.

    VastaaPoista
  2. Mikä tuo valkoevätörö mesta oli kun heti sait pari fisua?

    VastaaPoista
  3. Hei. Hiitolanjoki, olen siitä saanut tavallisia töröjä, seipiä ja turpia ja kivisimpun, vuosi sitten näin rantanuoliaisen.
    Minun tietääkseni valkoevätöröä on vain saimaankanavassa.

    VastaaPoista
  4. Hei,

    Parhaillaan käynnissä olevassa kalalajien uhanalaisuusarvioinnissa kerätään havaintoja mm. rantanuoliaisesta. Tekemäsi havainto rantanuoliaisesta kiinnostaa erityisen paljon, sillä lajista ei ole viime vuosilta lainkaan tiedossa olevia havaintoja sisävesistä. Ottaisitko ystävällisesti sähköpostilla yhteyttä (osoitteeseen aki piste janatuinen ät virtavesi piste com ). Terveisin Aki Janatuinen, Kalojen uhanalaisuusarviointiryhmän sihteeri.

    VastaaPoista